10 zásadných výživových omylov

10
Internet je v mnohých ohľadoch všemocný a je možné na ňom nájsť mnoho informácií o výžive a chudnutí. Dnes sa pokúsime Vám niektoré z týchto “zaručených” informácií, s ktorými sa u našich klientov stretávame najčastejšie, vyvrátiť.

1. Nízkotučné potraviny SÚ VHODNÉ PRE CHUDNUTIE
Tuk je nositeľom chuti, takže si pri konzumácii nízkotučných potravín si moc nepochutíte. Ale pri konzumácii nízkotučných potravín sa tiež automaticky zvyšuje príjem sacharidov, pretože tuky sú nahradené vo väčšine prípadov škrobmi, cukrami alebo ďalšími aditívami ako sú umelé dochucovadlá a farbivá. U nízkotučných výrobkov sú teda zdravé prírodné tuky nahradené látkami, ktoré pre nás nie sú vhodné. Je tiež dôležité vedieť, že tuk je jednou z troch nevyhnutných látok pre náš organizmus a výrazný pokles akejkoľvek týchto látok spôsobí poruchu premeny látok, takzvanú nerovnováhu živín. Nebojte sa teda tukov!

2. Nasýtené tuky SÚ ZLÉ
Veľmi často ste v minulosti počuli a bohužiaľ tiež stále počúvate, že epidémia srdcových ochorení je spôsobená veľkou konzumáciou nasýtených tukov (maslo, masť …). Preto sa do našich jedálničkov dostali margaríny a rastlinné tuky. Opäť však už bolo publikovaných veľa štúdií, ktoré dokazujú, že rozumná konzumácia nasýtených tukov nezvyšuje riziko srdcových ochorení a nie je teda dôvod vynechávať napríklad maslo alebo kokosový olej z našich jedálničkov.

3. VAJCIA NIE SÚ ZDRAVÉ
Asi aj vy ste sa stretli s informáciou, že vajcia nie sú zdravá, pretože obsahujú veľké množstvo cholesterolu, ktorý zvyšuje riziko kardiovaskulárnych ochorení. Posledné štúdie však jasne dokazujú, že vajcia nezvyšujú hladinu LDL cholesterolu (toho zlého) v krvi, ale naopak skôr podporujú zvýšenie “dobrého” HDL cholesterolu a nie sú spojené so zvýšeným rizika ochorenia srdca. Vajcia nespôsobujú ochorenia srdca a patria medzi potraviny s vysokou výživnou hodnotou, obzvlášť čo sa týka obsahu kvalitných bielkovín.

4. Pečivo a OBILNINY SÚ ZÁKLADOM jedálnička
Asi väčšina z nás vyrástla na jedálničku, ktorého základom bolo vždy pečivo (kto neraňajkoval chlieb s marmeládou a nemal na desiatu chlieb so syrom atď.). Je však potrebné povedať, že najčastejšie používaná obilnina (pšenica) je pomerne chudobná na obsah živín v porovnaní napríklad so zeleninou. Obsahuje veľké množstvo proteínu (lepok), ktorý môže spôsobovať väčšie či menšie problémy s trávením. A ďalším zásadným problémom vysoký glykemický index potravín z bielej múky (cestoviny, pečivo, SLEDKY pečivo …). Osobne Vám teda konzumácii pečiva z väčšieho množstva obilnín neodporúčame.

5. Tučné potraviny spôsobujú TO, ŽE STE Tlstý
Je to pre väčšinu s nás všeobecná pravda: “ak budete jesť tučné potraviny, tak budte tuční”. Nie je to ale tak jednoduché, ako to vyzerá. Tuk má skutočne oveľa viac kalórií (1g = 9kcal) ako sacharidy alebo bielkoviny (1g = 4 kcal), ale neznamená to automaticky, že strava s vysokým obsahom tuku spôsobí obezitu. Oveľa viac bude záležať na ďalších okolnostiach a tomu čo budete konzumovať s tukmi. Pretože strava s vysokým obsahom tuku, bielkovín a nízkym obsahom sacharidov má za následok tiež väčšie využitie tukov.

6. JESŤ veľké množstvo bielkovín JE RIZIKOVÉ PRE VAŠE KOSTI A OBLIČKY
Je skutočne pravda, že konzumácia bielkovín v krátkodobom horizonte zvyšuje vylučovanie vápnika – odvápnenie kostí, ale dlhodobé štúdie naopak ukazujú opačný účinok. Z dlhodobého hľadiska teda bielkoviny podporujú zdravotný stav kostí a znižujú tak riziko zlomenín. Okrem toho štúdie nepotvrdzujú ani domnienku, že by vysoký príjem bielkovín spôsobil u zdravých ľudí ochorenie obličiek. V skutočnosti patrí medzi dva z hlavné rizikové faktory pre zlyhanie obličiek – diabetes a vysoký krvný tlak, ktorý konzumácia vyššieho obsahu bielkovín v strave skôr zlepšuje.

7. POUŽÍVAJTE IBA Rastliny OLEJA
Polynenasýtené tuky sú považované za zdravé, pretože niektoré štúdie ukazujú, že znižujú riziko srdcových ochorení. Avšak oveľa dôležitejšia je obsah a pomer esenciálnych mastných kyselín, ktoré poznáte ako Omega-3 a omega-6. Najväčším zdrojom Omega-6 v modernej strave sú rastlinné oleje. Naopak máme veľký nedostatok Omega-3 mastných kyselín, ktoré sú protizápalové a znižujú riziko mnohých ochorení súvisiacich so zápalom. Pre naše zdravie je skutočne potrebné prijímať omega-6 a omega-3 mastné kyseliny v určitom pomere. Ak je pomer v prospech omega-6, tak ako je tomu u väčšiny populácie, príliš vysoký, môže to spôsobiť zdravotné problémy.

8. Nízkosacharidové DIÉTY SÚ NEBEZPEČNÉ
Na rozdiel od mnohých médií môžeme z našich skúseností jednoznačne jedálniček so zníženým príjmom sacharidov odporučiť. A za pravdu nám dáva tiež mnoho kontrolovaných štúdií, ktoré dokazujú že, takýto jedálniček pomáha k zníženiu telesného tuku viac ako nízkokalorické a nízkotučné diéty. Významne prispieva k zníženiu krvného tlaku. Znižuje hladinu cukru v krvi, zvyšuje HDL (dobrý) cholesterol. Jednoducho povedané znížený príjem sacharidov je tak zdravší, jednoduchší a efektívnejší spôsob, ako schudnúť.

9. CUKOR NIE JE VHODNÝ, PRETOŽE OBSAHUJE LEN “prázdne kalórie”
Cukor má skutočne veľa kalórií bez základných živín, ale oveľa dôležitejšie je jeho zloženie. Cukor (sacharóza) sa skladá z dvoch zložiek – glukózy a fruktózy. A práve vysoký príjem fruktózy v našom jedálničku ovplyvňuje metabolizmus spôsobom, ktorý spôsobuje metabolické poruchy a zvýšenú tvorbu tuku. V prípade príjmu cukru, teda v žiadnom prípade nejde iba o príjem prázdnych kalórií, ale zvýšený príjem cukru môže spôsobiť zmätok v našom metabolizme.

10. MÁTE ďalší TIP …?
Bezpochyby sme tu viedli len niekoľko príkladov. Ak máte nejaký ďalší tip, napíšte nám ho do komentára a my ho zaradíme do niektorého z ďalších článkov.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *